Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020

Αντηλιακή προστασία: Τι είναι οι UVA και UVB ακτίνες και με ποιο αντηλιακό θα προστατευτούμε καλύτερα

Πηγή Φωτογραφίας: holitries.com Πηγή Φωτογραφίας: holitries.com

Βρισκόμαστε εν μέσω καλοκαιριού και με τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας, η χρήση αντηλιακής προστασίας δεν είναι κάτι που απλώς συνίσταται αλλά κρίνεται απαραίτητη για την ασφάλεια του δέρματος και την αποφυγή δερματικών και όχι μόνο παθήσεων. Ωστόσο, ερωτήματα, όπως το πόσο απαραίτητο είναι να χρησιμοποιείται όλο το χρόνο ή αν δεν χρειάζεται να εφαρμόζεται μετά από σολάριουμ, προκαλούν ασάφειες και δημιουργούν μύθους σχετικά με την εφαρμογή του.

 

 UVA και UVB: Τι χρειάζεται να ξέρουμε

Οι υφιστάμενες καιρικές συνθήκες και οι κλιματολογικές αλλαγές καθιστούν απαραίτητη τη χρησιμοποίηση αντηλιακού για κάθε τύπο δέρματος και για όλες τις εποχές του χρόνου. Βέβαια, υπάρχουν ομάδες ανθρώπων με ανοιχτόχρωμα δέρμα, μαλλιά και μάτια, οι οποίες είναι περισσότερο επιρρεπείς από άλλες στην ηλιακή ακτινοβολία. Ανεξάρτητα από αυτό, ως γνωστόν, με την εξασθενημένη στοιβάδα του όζοντος, οι ηλιακές ακτίνες UVA και UVB αποβαίνουν επικινδυνότερες για τον άνθρωπο σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Πιο συγκεκριμένα η αλόγιστη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες UVA προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας του καρκίνου του δέρματος και επιβαρύνει παράλληλα την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ταυτόχρονα, οι ακτίνες UVB είναι υπεύθυνες για την πρόκληση των κοινών ηλιακών δερματικών εγκαυμάτων. Επομένως, ο μύθος ότι μπορεί να αποφευχθεί η χρήση αντηλιακού εάν έχει προηγηθεί σολάριουμ καταρρίπτεται σαν πύργος από τραπουλόχαρτα καθώς το τεχνητό μαύρισμα δεν προστατευτεί από τις ακτίνες UVA. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί ότι η επιλογή της σκίασης δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επάλειψη με αντηλιακό καθώς ακόμη και τότε μας διαπερνά το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας.


Βήμα-Βήμα η σωστή επιλογή του αντηλιακού

Αναμφισβήτητα, η χρήση αντηλιακού θεωρείται καίριας σημασίας για την προστασία του σώματος. Όμως, λαμβάνοντας υπόψιν τους διαφορετικούς τύπους δέρματος πολλές φορές η διαδικασία επιλογής του σωστού αντηλιακού γίνεται δύσκολη υπόθεση.

Για την ευκολότερη επιλογή αντηλιακού συμβουλευτείτε τα παρακάτω tips:
1. Spray, gel ή λοσιόν για λιπαρά δέρματα, κρέμες και λάδια για ξηρά δέρματα.
2. Επιλογή αντηλιακού με προστασία από UVA και UVB ακτινοβολία, απαλλαγμένο από παράγοντες που ερεθίζουν το δέρμα και είναι αδιάβροχο ή τουλάχιστον ανθεκτικό στο νερό.
3. Ο δείκτης προστασίας να είναι μεταξύ 30-50 SPF. Για τον μέσο άνθρωπο, ο δείκτης προστασίας 30 SPF επαρκή καθώς απορροφά μέχρι και το 93% της ηλιακής ακτινοβολίας. Ωστόσο, για μωρά και άτομα με δερματολογικές ευαισθησίες ή παθήσεις, η εφαρμογή αντηλιακού με δείκτη 50 SPF χρήζει αναγκαία.
4. Το αντηλιακό θα πρέπει να είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες E και C καθώς και ενυδατικά στοιχεία. Συνεπώς, ο έλεγχος της ετικέτας του είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι κανένα αντηλιακό δεν προσφέρει 100% προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Για το λόγο αυτό, πολύ σημαντική κρίνεται και η τακτική ανανέωση του. Συγχρόνως, η αντηλιακή επάλειψη θα πρέπει να πραγματοποιείται 20-30 λεπτά πριν από την απευθείας έκθεση στον ήλιο και να γίνεται σε καθαρά και όχι ιδρωμένα δέρματα καθώς επίσης και να αποφεύγουμε τις επικίνδυνες ώρες έκθεσης, δηλαδή μεταξύ 10:00 π.μ.-16:00 μ.μ. Τέλος, σε ό,τι αφορά την απορρόφηση της βιταμίνης D αξίζει να αναφερθεί ότι 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο επαρκούν, ενώ μετά το πέρας αυτών, η επάλειψη με αντηλιακό θα πρέπει να γίνεται άμεσα.

Πηγές: οnmed.gr και voria.gr