Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020

Τα “Super-food”-ασπίδες κατά της ηλιακής ακτινοβολίας

Σε προηγούμενο άρθρο έγινε εκτενέστερη αναφορά στη σωστή επιλογή του αντηλιακού μας για τη μέγιστη προστασία από τις βλαβερές UVA και UVB ακτίνες. Ωστόσο, η προφύλαξη του δέρματος από τον ήλιο συντελείτε με δύο τρόπους, έναν εξωτερικό και έναν εσωτερικό. Εξωτερικά, η αντηλιακή προστασία επιτυγχάνεται με τη χρήση του σωστού αντηλιακού. Εσωτερικά, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που λειτουργούν ευεργετικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και κάνουν πιο ανθεκτικό τον οργανισμό μας και το σώμα μας έναντι των επικίνδυνων ηλιακών ακτινών. Σε συνδυασμό λοιπόν με το σωστό αντηλιακό, αυτές είναι οι super τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό και προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος:

Τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, E


Η Βιταμίνη Α σχηματίζεται στον οργανισμό από τα καροτενοειδή και βοηθά στον μεταβολισμό του σιδήρου, στη φυσιολογική λειτουργιά του δέρματος και των ματιών. Παράλληλα συμβάλει στην κυτταρική διαίρεση και στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενδεικτικά παραδείγματα τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α είναι ο κρόκος αυγού, το συκώτι και τα κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα.
Η Βιταμίνη C είναι ένα από τα γνωστά αντιοξειδωτικά και λειτουργεί ευεργετικά στην ορθή λειτουργία των οστών και δοντιών, του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος και των αγγείων. Ακόμη βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, στην προστασία των κυττάρων από το στρες και στην καταστολή της κόπωσης. Για τους λόγους αυτούς, o οργανισμός χρειάζεται ημερήσια κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, ακτινίδια, ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολα και τα σκουροπράσινα πυκνόφυλλα λαχανικά.
Σε ό,τι αφορά τη βιταμίνη E αξίζει να αναφερθεί ότι δρα σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C και το σελήνιο. Η βιταμίνη Ε είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και ενεργεί κατά του οξειδωτικού στρες. Τα σπορέλαια, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και η γλυκοπατάτα θεωρούνται πηγές βιταμίνης Ε.


Πολυφαινόλες και προβιοτικά


Οι πολυφαινόλες αυξάνουν την ενδογενή δερματική φωτοπροστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και μειώνουν την ξηρότητα. Τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες είναι το κακάο, το κόκκινο κρασί, το ρόδι, το πράσινο και το μαύρο τσάι.
Συγχρόνως, σημαντικά είναι και τα προβιοτικά. Πρόκειται για ζωντανά στελέχη βακτηριακών ειδών που ενισχύουν την φυσική άμυνα του δέρματος και το προστατεύουν από την έκθεση στον ήλιο. Βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλο.


Λιπαρά οξεά και φλαβονοειδή


Σημαντικό ρόλο στην αντηλιακή προστασία κατέχουν και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομό, σκουμπρί, κολιό και τσιπούρα) και στους ξηρούς καρπούς (καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα).
Επιπρόσθετα, τα φλαβονοειδή μπορούν να απορροφήσουν τις ακτίνες UV, βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας, αυξάνουν το οξυγόνο και την ροή του αίματος. Πλούσια πηγή φλαβονοειδών είναι οι μπανάνες, οι φράουλες, τα σταφύλια, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, το μπρόκολο, ο μαϊντανός, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, το σπανάκι, διάφοροι ξηροί καρποί, το πράσινο τσάι, το σέλινο, το κόκκινο κρασί και η μαύρη σοκολάτα κ.α.
Συνοψίζοντας, η αντηλιακή προστασία δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επιλογή ενός σωστού αντηλιακού καθώς κανένα δεν προσφέρει ούτε εγγυάται 100% προστασία. Συνεπώς, σε συνδυασμό με την εξωτερική προστασία του δέρματος, η κατάλληλη διατροφή και η συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού ανάγονται ως απαραίτητες για τη θωράκιση του από τις υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες.


Πηγές: itrofi.gr και vita4you.gr