Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020

Ψώνια OnLine: Tips για την ασφαλή περιήγηση και αγορά στο διαδίκτυο

Πηγή φωτογραφίας: lifo.gr Πηγή φωτογραφίας: lifo.gr

Καθώς η τεχνολογία καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας μας, η χρήση του διαδικτύου κερδίζει όλο κα περισσότερο έδαφος δίνοντας μας τη δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά προϊόντων απλά με ένα κλικ! Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που περιστατικά ηλεκτρονικού ψαρέματος κάνουν την εμφάνιση τους δημιουργώντας στους διαδικτυακούς χρήστες αίσθημα ανασφάλειας και διστακτικότητας. Για να κάνουμε τις αγορές μας άφοβα και παράλληλα να παραμείνουν ασφαλή τα προσωπικά μας δεδομένα στον ιντερνετικό χώρο, απλώς ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές!

1. Περιήγηση και αγορά μόνο μέσω ασφαλών sites. Πρόκειται για ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν τεχνολογία κρυπτογράφησης έτσι ώστε να μεταφέρουν με ασφαλή τρόπο τα προσωπικά δεδομένα από τον υπολογιστή μας στο δικό τους και αντιστρόφως.
2. Έρευνα της ιστοσελίδας πριν την αγορά. Εάν η εταιρία που κατέχει την ιστοσελίδα δεν είναι γνωστή, καλό θα ήταν να αγοράσουμε αρχικά ένα χαμηλής τιμής προϊόν έτσι ώστε να δούμε κατά πόσο είναι αξιόπιστη.
3. Σε κάθε περίπτωση η ανάγνωση των όρων και των προϋποθέσεων της ιστοσελίδας και η ενημέρωση σχετικά με τα cookies που διαθέτει κρίνεται σημαντική. Το να γνωρίζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις αγοράς από κάθε ιστοσελίδα μας βοηθά σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Παράλληλα η ενημέρωση για cookies αφορά την παρακολούθηση των sites που επισκεπτόμαστε για “τη βελτίωση της εμπειρίας μας στο διαδίκτυο”.
4. Επιλέγουμε πληρωμή με pay-safe ή πιστωτική κάρτα καθώς μας “καλύπτει” ο νόμος περί θεμιτής χρέωσης σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
5. Δεν μοιραζόμαστε προσωπικά στοιχεία με τρίτους (π.χ. τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) διότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στη κλοπή της ταυτότητας και άλλων ευαίσθητων πληροφοριών. Το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση που χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό για όλες τις ιστοσελίδες.
6. Δεν απαντούμε σε μηνύματα “Phishing” και δεν δίνουμε καμία οικονομική πληροφόρηση μέσω email.
7. Αποθηκεύουμε και εκτυπώνουμε τη βεβαίωση της παραγγελίας μας.
8. Διαβάζουμε τους τρόπους αποστολής καθώς υπάρχει ενδεχόμενο επιβάρυνσης. Αντιστοίχως, δεν ξεχνάμε να ενημερωθούμε για την πολιτική επιστροφών και αλλαγών.

Πηγή: aboutnet.gr